Un „buncăr” de 100 milioane de dolari. Ambasada SUA are sediu nou

Poarta maramureșeană şi ambasada SUA

Ambasada SUA şi-a inaugurat joi, oficial, noul sediu din Bucureşti. Arată ca un buncăr şi i-a costat pe americani peste 100 de milioane de dolari. Nu am să mă leg de ceremonia de la inaugurare sau de cine a participat. Despre asta puteţi să citiţi mai multe aici.

Am să mă refer doar la noua clădire a ambasadei. Noul sediu este situat pe Bulevardul Dr. Liviu Librescu 4-6 (sectorul 1), în apropiere de DN1 București-Ploieşti, în spatele complexului comercial Băneasa.

Bulevardul pe care e ambasada a fost numit după dr. Liviu Librescu la cererea americanilor. Pentru cine nu știe, Dr. Liviu Librescu a fost împuşcat în 2007 în masacrul de la Universitatea Virginia Tech în timp ce încerca să-l blocheze pe atacator și să le dea timp studenţilor săi să fugă. Citiți mai multe aici.

Revenind la clădire, am zis că noua ambasadă arată ca un buncăr şi dacă vă uitaţi în fotogaleriile de mai jos o să vedeţi de ce.

Design modern, rece, sobru, care nu iese cu nimic în evidenţă din punctul ăsta de vedere. Asta nu înseamnă neapărat un lucru rău. Iese totuşi în evidenţă prin mărimea complexului (mai ales că este situat în câmp, într-o zonă nu foarte aglomerată).

Ocupă o suprafaţă de 4,5 hectare, adică aproape şase terenuri şi jumătate de fotbal.

Americanii se laudă că noul sediu este cea mai verde clădire din ţară şi spun că în construcţie s-au luat în vedere criterii precum: economisirea de apă şi energie, reducerea emisiilor de CO2, utilizarea de vopsea şi materiale de construcţie ecologice menite să reducă emisiile chimice şi de căldură în atmosferă.

Spaţiul verde ocupă cam trei sferturi din amplasament. Cei de la ambasadă au spus că au plantat specii de plante şi arbori rezistente la secetă, pentru a reduce consumul de apă. S-au plantat peste 200 de copaci: cireşi japonezi, gladiţe şi mesteceni argintii.

Costul total? Peste 100 de milioane de dolari. Directorul de proiect Jorge Vazquez preciza că, din această sumă, aproape 60 milioane dolari reprezintă investiţie directă în România.

P.S. La ceremonia de joi, americanii au prezentat şi o poartă maramureşeană din lemn, cadou de la CJ Maramureş. O poartă frumoasă de altfel. Problema e că se potriveşte în curtea ambasadei ca nuca în perete. Mai mult, au pus-o perpendicular pe clădire. Foarte inspirat.

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în Eveniment și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Un „buncăr” de 100 milioane de dolari. Ambasada SUA are sediu nou

  1. ahahahahaha cum au pus poarta!
    ce chestie. dnul Liviu Librescu e nascut in aceasi zi ca mine. 😦

  2. eugen zice:

    Au pus poarta asa, ca sa aiba CLAR rol de obiect decorativ, si ATAT. Daca ar fi pus-o normal, sa se treaca pe sub ea, simbolul ar fi fost cu totul altul… Americanii ar fi trecut pe SUB o poarta (a se citi pe sub un simbol) ce nu ii reprezinta, este a altui stat, deci EI ar fi fost SUB acel stat, si deci… asa ceva nu se face, never ever, ca sa fiu in ton…

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s