Hotel Cișmigiu. Noul Hotel Cișmigiu

Hotelul Cișmigiu se pregatește să fie redeschis, după o renovare (și reconstrucție) de peste 15 milioane de euro, la 100 de ani de când a fost inaugurat. De salutat reconstrucția cupolelor pe clădire, cupole care erau original pe cladirea construită în 1912, dar care după cel de-al doilea război mondial, nu se știe exact când, au dispărut.

Compania spaniolă Hercesa a cumparat în 2004 clădirea Hotelului Cișmigiu (Hotel Palace din 1912, devenit din anii ’50 și până în ’70 cămin studențesc, apoi transformat din nou în hotel și neglijat până la Revoluție și apoi redevenit cămin și iar închis).

Au trecut 5 ani până când spaniolii s-au apucat să facă treabă cu Hotelul. Pentru că interiorul și structura cladirii erau prea deteriorate, au hotarat să păstreze și să reconsolideze doar fațada, în timp ce interiorul a fost darâmat și s-a construit o nouă structură în loc.

Nu știu cum arată acum în interior (mă îndoiesc că s-au pastrat formele luxoase ale vechiului Hotel), însă salut renovarea exterioară și reconstruirea cupolelor care au dispărut undeva dupa război.

Mai jos sunt trei poze cu cele trei faze ale hotelului.

Prima poza cu „Hotel Palace” – originalul realizat în 1912.

Originalul hotel – Hotel Palace – a fost construit în 1912 și a fost realizat de către inginerul Nicolae Nacu Pissiota și proiectat de arhitectul Arghir Culina. Hotel Palace a fost mult timp una dintre clădirile care simbolizau cel mai bine ideea: „București, Micul Paris”.

Hotelul avea 200 de camere și avea un interior extrem de luxos, cu multe ornamente îmbracate în foițe de aur și cu un hol central foarte elegant.

În 1941, la parter, s-a deschis o berărie numită Gambrinus, care își propunea să reînvie originala berărie Gambrinus deschisă de I.L.Caragiale în 1901 lângă fostul Teatru Național (actualul Hotel Novotel) și distrusă în bombardamentele din cel de-al doilea Război Mondial.

Sursa poză: historo.wordpress.com

A doua poză este cea cu Hotelul Cișmigiu (numit astfel de către comuniști după parcul din apropiere) – fără cupole.

După război, în 1948, imobilul a fost naționalizat de comuniști și a fost redenumit „Hotel Cismigiu”, după numele parcului din apropiere. Clădirea a trecut prin noi modificări arhitecturale și s-a renunțat la cupolele de pe acoperiș (nu am putut să aflu exact când – așa că nu dau vina pe comuniști, e posibil să fi fost un efect al războiului). A devenit un timp (’50-’60) cămin studențesc și apoi, până la revoluție, a fost retransformat în hotel. A fost prost întreținut și în timp s-a degradat.

După revoluție a fost redeschis tot pe post de cămin studențesc pentru tinerii de la Academia de Teatru şi Film. A fost închis din nou la mijlocul anilo ’90 după ce o studentă din Republica Moldova a murit după ce a căzut în casa liftului.

Sursă foto: Metropotam.ro

A treia poză este cladirea hotelului așa cum arată ea azi.

Acum a devenit o cladire modernă (și total nouă în interior) cu fațada originală renovată, care va gazdui spații comerciale, birouri și un hotel de patru stele cu 60 de camere. Are și o parcare subterană de 36 de locuri. Cei de la Hercesa spun că vor să închirieze spațiul de la parter pentru a readuce la viață berăria Gambrinus, dar înca nu s-a stabilit nimic. Mai așteptăm.

P.S. Deși cei de la Hercesa au facut, după părerea mea, treabă bună cu renovarea fațadei și reconstrucția cupolelor, s-au golănit la acoperiș. L-au înalțat puțin (odată cu realizarea cupolelor) față de original și au mai caștigat spațiu sau poate chiar înca un etaj (se poate observa dupa poziționarea micilor ferestre în poza veche și în pozele din prezent).

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în Bucureștiul de ieri. Acum, Urbanism&Arhitectură și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Hotel Cișmigiu. Noul Hotel Cișmigiu

 1. hahaha „s-au golanit putin” hahaha

  faina treaba. nu imi imaginam ca in timpul vietii mele o sa vad cladirea asta asa frumoasa.mi se rupea sufletul de ea.

 2. Iancu zice:

  Dar pe langa cupolele alea au mai facut si o suprainaltare, nu? Ce ce cu gemuletele alea pe laturi, a mansarda?

  • Da. Au modificat acoperisul original si l-au inaltat. Au pus gemuletele acelea mult mai sus fata de cum erau initial.

   Am scris si in articol, la final la P.S., ca cei de la Hercesa ”s-au golănit la acoperiș. L-au înalțat puțin (odată cu realizarea cupolelor) față de original și au mai caștigat spațiu sau poate chiar înca un etaj”.

   Spaniolii aștia sunt și ei puțin români 🙂

 3. oz zice:

  latini…au inaltat cat pentru un mic penthouse 😛

 4. crs zice:

  Nu dai vina pe comunisti, autorule, insa nu uita ca tot comunistii au declansat cel de-al doilea resbel mondial, cum si aveau in minte, imediat ce-au pus laba pe putere. No, doara trebuiau sa propovaduiasca noua religie, iar lumea intreaga sa fie rosie. Asa ca toate relele secolului de la ei se trag.

  • Sa nu ma intelegeti gresit, nu dau vina pe comunisti pentru disparitia cupolelor si asta pentru ca nu stiu sigur ce s-a intamplat si din ce cauza s-a renuntat la ele. In rest sunt cu totul alte discutii…

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s