Cladirea monument istoric al Operei din București, urâțită de meshuri publicitare ilegale

Afișele, bannerele și meshurile publicitare ar trebui să fie interzise total și fără excepție de pe monumentele istorice și de pe clădirile monument. La noi legea nu e atât de extremă (încă, din păcate), iar la nivel de București încă funcționează un regulament vechi din ’97 privind publicitatea. Pe scurt, dacă vrei să pui reclame pe o cladire monument, ai nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii și de un studiu de impact al reclamelor în zonă. Reglementări ignorate total de catre Opera din București care și-a trântit pe fațadă două meshuri publicitare (și e ceva ce o fac de multă vreme).

Că vă place sau nu cum arată cladirea Operei din București, că e făcută de comuniști sau că n-o fi frumoasă sau demnă de a fi clasată monument istoric, asta e alta discuție.

Până una alta ea este declarată monument-istoric și, vrem sau nu, face parte din istoria și peisajul orașului, și este (sau ar trebui) acoperită de reglementări speciale.

Acum, pentru cei care au fost pe afară, câte reclame sau meshuri publicitare ați văzut pe Opera din Viena, din Bruxelles, din Praga? Eu personal n-am văzut. (Atenție, am zis meshuri publicitare, nu de promo pentru spectacolele instituției. Alea sunt acceptate și la noi prin lege, și la ei)

Despre subiectul meshurilor publicitare am scris pe HotNews aici:

Pe scurt, cei de la Operă știu că încalcă regulamentele privind publicitatea în capitală, știu că n-au primit aviz de la Ministerul Culturii, recunosc că nu au făcut un studiu de impact așa cum cer hotărârile locale, dar păstrează meshurile pe fațadă.

Înțeleg faptul că nu au un buget cine știe ce, că asta e o sursa suplimentară de venit, dar nu scuză, sub nici o formă, faptul că se trece peste reguli și legi. În fond, asta e probabil cea mai mare problema la noi. Faptul că legea nu se aplică unitar și, drept consecință, nimeni nu mai are respect pentru ea. Mereu putem să găsim excepții și să invocăm tot felul de motive.

Mereu oftăm după rigurozitatea nemților sau a austriecilor sau a oricăror popoare din vest care tratează ferm unele chestiuni pe care noi de peste 20 de ani nu le putem rezolva. E simplu, la ei legea nu se discută, se aplică.

Înțeleg supărările celor de la Operă că n-au bani și că oricum clădirea nu e prea întreținută (tot din cauză că nu-s bani), dar o problemă sau o nedreptate nu se rezolvă printr-o alta nedreptate, o încălcare a legii.

Cum zic foarte bine englezii: „Two wrongs don’t make a right”.

Am zis mai sus, nu discutăm despre frumusețea Operei sau oportunitatea clasării sale ca monument istoric. Discutăm de principii și de legi care sunt încălcate. Cu bună știință.

Orașul ăsta are cel puțin o mie de treburi care-l fac urât. Și are cel puțin o mie de lucruri care l-ar putea face mai frumos. Meshurile publicitare agățate pe cladirea Operei nu sunt unul dintre acele lucruri. Dimpotrivă.

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în Urbanism&Arhitectură și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cladirea monument istoric al Operei din București, urâțită de meshuri publicitare ilegale

  1. Gargantua zice:

    ce-i p-afara NU-I NIMIC pe lângă ce-i înăuntru ! adică p-afară-i vopsit gardul ,înăuntru leopardul :cu fosile staliniste de teapa lui olaru stalian(stelian) merge ”inainte” opera , asadar mesh-urile publicitare sunt vax albina pe langă BALAURUL din interior 😉

  2. Gargantua zice:

    Cu buna stiinta foloseste piticul olariu corul de parca ar fi carpa de sters pe jos personala si nu un colectiv artistic ……cu buna stiinta (se) pratica discriminarea ,hărtuirea morala a angajatilor in special barbati din 1990 incoace in acest colectiv (individul de mai sus fiind decorat de ilici iliescu) cu favorizarea anumitor femei(desigur ,nu toate sunt inghitite si/sau favorizate pentru faptul ca i-au spus cateva dintre ele adevaruri in față ) in majoritatea cazurilor si provocarea de boli ”profesionale” si grabirea mortii unor oameni (barbati) din cauza dementei caracteristice acestui sinistru personaj .

  3. Pingback: Meshurile publicitare au dispărut de pe fațada Operei din București | București. Acum

  4. Pingback: Infochioșcurile din București: „Gata. Am învățat engleza!” | București. Acum

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s