Suferința unei case de pe calea Călărașilor

Calea Călărașilor, înspre Hala Traian. Un cartier superb – din alt timp – cu case vechi și frumoase. Printre ele, la intersecția cu strada Fetițelor, o casă veche cu două etaje, complet renovată și readusă la viață in ultimii ani. La parter – irish pub / Before and after / Aprilie 2012 – casa e lasată în paragină. Geamuri sparte, uși furate, pereți crăpați. Tot ce fusese renovat recent a devenit pradă pentru cautătorii de fier vechi și alte „comori”…

”Cum vii de la Hala Traian spre piața (și biserica) Sf.Stefan, pe partea stangă, imediat după un centru de colectare a deșeurilor, chiar pe colț, este o cladire / casă cu etaj care, cu doar vreo jumătate de an în urmă era complet renovată. Geamuri și uși noi, proaspăt zugravită și vopsită, firmă nouă. Fusese transformată într-un „pub”, irish cred”, mi-a scris Georgia, o iubitoare de București care trece în fiecare zi prin zonă.

„Pentru că probabil nu i-au mers prea bine afacerile, patronul a închis barul. Locul a ramas părăsit toată iarna, iar de curând (cu vreo lună în urmă) au inceput să dispară pe rând: grilajele de fier de la gard, capacele de canal de pe terasă, geamurile, ușile, pânș și bucăți din burlanul de scurgere a apei de pe acoperiș. Astăzi (n. 21 aprilie) , doi țigani spărgeau cu ciocanul bucăți din pavajul de pe terasă – nu știu exact ce extrageau de acolo, pentru că eu văd casa respectivă doar din tramvai, cand trec de două ori pe zi prin fața ei”, mi-a mai scris Georgia.

Imaginile de mai jos – casa renovată (Sursa: Google Street View)

Despre pub-ul care funcționa în această casă, și câteva poze din interior pe „vremurile bune”, citiți aici, pe Metropotam – Molly’s – Irish Pub

Am ajuns și eu, mai apoi, în zonă. Am văzut casa. Nici nu știu ce să scriu (mă incearcă toate stările – de tristețe, de furie, de frustrare). Pozele de mai jos spun totul.

Imagini din interior:

Notă: Nu discutăm aici modul cum a fost renovată casa sau despre ce culoare s-a folosit sau ce materiale au fost alese la reabilitare.

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în Bucureștiul de ieri. Acum, Urbanism&Arhitectură și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Suferința unei case de pe calea Călărașilor

 1. Raiden zice:

  It’s a goner.
  Tot cartierul Calarasi este lasat intr-o paragina criminala. Nu stim sa apreciem ca mai avem o bucata din Bucurestii autentici, nedistrusa de comunism.

  Oricum, for the record, trebuie sa spun ca, in linie cu sistematizarile din anii ’80, undeva in viitorul apropiat sau mai indepartat, Calea Calarasilor urmeaza sa fie supralargita. Primii pasi au fost facuti deja – segmentele Piata Unirii – Mircea-Voda/Mantuleasa (Piata Coposu) si Piata Muncii – Hala Traian au fost largite si populate cu blocuri in anii ’80. Finalizarea acestei supralargiri este prevazuta de PUG, dar exproprierile ar dura si ar costa mult, asa ca este pusa „on hold”. Concluzia: mergeti si facti cat mai multe poze!

 2. Y. Wilhelm zice:

  Saracia face din oameni criminali.

 3. Pingback: FOTOGALERIE Bucuresti. Acum: Suferinta unei case de pe calea Calarasilor | Ziare net - Stiri din presa

 4. SB zice:

  Acum vreun an casa era de vanzare. Pretul nu era mare. Problema e ca, atunci cand trece tramvaiul, casa se zgaltaie rau. Asadar tiganii i-au pus doar crucea.

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s