Skyline de București

Bucureștiul e departe de imaginea unui oraș cu turnuri și skyline-uri impunatoare (vezi Varșovia), însă ține capul sus pe lângă alte capitale europene. Sunt destule turnuri prin oraș (gata sau încă în construcție), însă, din păcate, prea răsfirate. Chiar și așa, încet, încet, skyline-ul bucureștean începe să capete contur. Îmi propun să postez periodic imagini cu skyline-ul „under construction” al Bucureștilor, din orice loc voi avea șansa să prind vreo poză. (Câteva au fost puse deja ca poze de antet ale site-ului).

Skyline – de la stânga la dreapta – Howard Johnson Hotel, Cathedral Plaza

Panorama Calea Victoriei si romana

Skyline – BRD-GSG Tower, Bucharest Corporate Cente, Crystal Tower, Eurotower

Panorama Victoriei - Stefan cel Mare

Skyline – Piața Presei Libere – Unicredit Tower, House of the Press, City Gate Towers (în prim plan, o parte din pasajul Basarab)

Panorama Casa Presei

Skyline – Nusco Tower, Skytower, Bucharest Tower Center, BRD-GSG Tower

Panorama Pta Victoriei si Aviatorilor-Pipera

Skyline – Nusco Tower, SkyTower & Bucharest Tower Center

Panorama BTC si SkyTower

Skyline – Basarab Overpass, First Disctrict Hall (small tower with orange roof), Charles de Gaulle Plaza (to the left of rusty metal chimney), Nusco Tower (partially behind metal chimney), Sky Tower (U/C), Bucharest Tower Center, BRD-GSG Tower. (In the foreground – Grozăvești powerplant)

Panorama Basarab - Aviatorilor - Victoriei

Notă: Dacă sunt probleme cu pozele care nu se încarcă de pe flikr, le puteți accesa la linkul care apare în post acolo unde ar trebui să fie pozele.

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în Urbanism&Arhitectură și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Skyline de București

 1. In comparatie cu alte orase mai bine cunoscute pentru skyline-ul lor (vezi New York sau Istanbul), mi se pare ca Bucurestiul are totusi calitatile lui. Dupa cum se vede din pozele care le-ai pus pe blog, cand te uiti spre Bucuresti (ce e drept ca din putine locuri poti sa faci asta) vezi o impletitura intre o arhitectura noua, alta veche, una inalta, alta joasa, care genereaza o imagine destul de eclectica a orasului. Dupa cum spunea Stefan Ghenciulescu in cartea lui „Orasul transparent”, ceea ce este specific Bucurestiului este tocmai impletitura intre diferite arhitecturi si negocierea asta permanenta intre diferite perioade istorice, diferite ideologii, diferite culturi (occident vs. orient). Cand cineva se uita spre peisajul din Bucuresti, ochiul lui citeste o melodie in valuri: trece de la o cladire de birouri din sticla, la un monument din piatra si lemn, apoi spre un bloc interbelic apoi spre un front socialist apoi spre o delta in devenire.

  Vreau sa spun doar ca exista niste calitati la nivel de peisaj in Bucuresti care il disting de alte orase si care ar trebui exploatate. Nu vreau sa spun ca orasul este perfect asa cum e (ba din contra), dar nici nu as vrea sa vad Bucurestiul ca orice alt oras umplut de turnuri.

  • Sa stii ca sunt de acord cu tine, Alex. Si chiar imi place imaginea asta eclectica si faptul ca si skyline-ul orasului e diferit. Si chiar cred ca prin asta atrage (sau poate sa atraga). Modern, comunist, interbelic, vechi – mixul asta stiu sigur (din zeci de marturii ale unor straini aflati in vizita) ca atrage. Asta e ce avem, asta e trecutul nostru si asta e prezentul. Nu ni-l putem nega, putem doar sa incercam sa-l acceptam si sa construim mai trainic si durabil de acum incolo.

   Revenind la skyline, nu pot sa spun ca nu mi-ar placea totusi si cateva turnuri mai inalte. De preferat intr-un singur loc, sa se dezvolte un „cluster” asa cum trebuie. (momentan turnurile din Bucuresti sunt rasfirate mai ceva ca ciupercile in padure)

   • Am ajuns pe acest blog doar căutând imagini cu SkyTower pe care l-am văzut cum se ridică zi de zi (eu lucrez în Nusco). Ce m-a impresionat şi mai mult sunt ideile tale legate de skyline-ul bucureştean care sunt în perfectă concordanţă cu ale mele. Respect arhitectura veche, dar sunt mereu criticat de cei din jur din cauza pasiunii pentru turnuri şi clădiri ultra-modere. Şi la fel ca şi tine, mi-aş fi dorit ca turnurile să fi fost doar într-o anumită zonă, cum e la Varşovia. Altă coincidenţă cu post-ul tău e că am studiat în Varşovia o vreme şi fix turnurile concentrate în zona centrală aproape de oraşul vechi mă fascinau.

 2. paul zice:

  Sunt super pozele. Si eu sunt pasionat de asa numitul „skyline” al diferitelor metropole, mai ales a Bucurestiului, fiind capitala tarii mele. Din pacate inca nu am fost acolo, sunt din Oradea dar in curand vreau sa vad capitala in toata splendoarea ei. Continua sa postezi poze sunt tari! 😉

 3. Pingback: Skyline de București (II) | București. Acum

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s