Infochioșcurile din București: „Sorry. We don’t speak English!”

De mai bine de un an și jumătate, pe străzile din Capitală au răsărit zeci de infochioșcuri (chit că toată afacerea trebuia să înceapă încă din 2006). Bună vreme, o parte dintre ele au zăcut degeaba prin oraș și au fost folosite drept panou de afișaj, spațiu pentru graffiti sau recoltator de praf. Încet-încet, după ce administrația a răzbit în problemele de conectare la utilități (curent electric, apă, gaz – glumesc, dar scuza cu utilitățile e mereu bună de scos în față), infochioșcurile noastre au început să transmită „live” (o parte, nu toate). Toate bune și frumoase – informații administrative, hărți, trasee turistice, transport public, timp liber. Super folositor. Mai puțin dacă ești străin și nu știi o iotă de română. „Tough luck” (n. ghinion) ar putea să-ți afișeze infochioșcul, numai că nu știe nici el o iotă de engleză.

Infochioșcurile fac parte din Sistemul Interactiv Teritorial de Informare a Cetăţenilor (SITIC), un proiect ce ar fi trebuit finalizat încă din 2007 (vezi info pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti).

În total era vorba (într-o primă fază cel puțin) de aproape 100 de infoschioșcuri care să ajungă să fie amplasate în zone intens circulate din București. Contractul a fost câștigat de firma UTI și valora (cel puțin la început) aproape 1,8 milioane de euro.

O singură unitate infochioșc, fără a pune și costul montării și întreținerii, costă circa 4.200 de euro. Chiar dacă proiectul trebuia să înceapă în 2006, lucrurile au început să se miște abia spre finele lui 2010 și începutul lui 2011. Pe atunci au început să răsară câteva astfel de unități prin oraș, însă nu au fost funcționale de la început. Dimpotrivă.

Unele au stat mult și bine montate pe trotuare, fără să funcționeze. Loc de afişaj public ideal. Spațiu ideal pentru tot felul de măzgâleli (pardon, a se citi graffiti). Câte 4.200 de euro care adună praf pe trotuare.

În octombrie, b365.ro scria că doar 14 infochioșcuri funcționează în Capitală, din 34 câte erau montate atunci pe străzi.

Evident, exista și o scuză bună. De la primărie se arăta cu degetul spre Electrica, vezi doamne nu primiseră avizele de branșament la rețea.

În fine, treacă și asta. Cum ziceam, încet-încet au devenit funcționale. Nu toate încă, doar o parte (nu discut despre ce informații afișează sau cât sunt ele de utile).

Mă jucam zilele trecute pe un astfel de aparat-minune (și în următoarele zile pe încă alte câteva) și n-am putut să nu observ că nicăieri în super meniul infochioșcului nu există o opțiune de selectare a limbii engleze. Pardon, nu că nu există opțiune de selectare – NU EXISTĂ LIMBA ENGLEZĂ! (Măcar engleza, că de franceză, germană, italiană sau spaniolă nici nu mai vorbesc.)

Adică, ne chinuim de ani buni să montăm niște amărâte de infochioșcuri prin oraș pentru cine, mai exact?

Pentru românii din Capitală? Pentru turiști? Pentru turiștii români?

Ferice de voi locuitori ai României care veți vrea să vizitați Capitala! Aveți infochioșcuri din belșug. Na! Așa! Să moară de ciudă tot străinezu’!

Later Edit: Vă rog, pentru numele lui Dumnezeu, spuneți-mi unul dintre voi că nu e așa și că n-am văzut eu bine sau că am prins acele câteva aparate care n-au engleza, iar restul au meniul și în limbi străine 😐

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în Infrastructură și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Infochioșcurile din București: „Sorry. We don’t speak English!”

 1. Rogo zice:

  Păi după cum spune și numele „Sistemul Interactiv Teritorial de Informare a Cetăţenilor”, este pentru cetățeni, nu pentru turiștii străini. Turiștii străini nu plătesc taxe și impozite la noi. Oricum, din ce se vede, nici utilitatea lui ca dispozitiv nu este tradusă. Putem deduce că nu au fost niciodată destinate spre a fi utile și străinilor. Sunt la fel de utile pentru noi ca și pistele de biciclete.

  Răbdare și tutun.

 2. Pingback: Stirile Online » Bucuresti.Acum: Infochioșcurile din București

 3. ceteatean debil zice:

  un alt „rahatel” ca sa se faca bani pe carca prostilor.
  Aceste infochioscuri in mod cert se pot programa si in engleza.
  Se stie demult despre firma UTI ca are proptele politice si contractele le
  castiga datorita conexiunilor la nivel inalt.
  UTI asa s-a ridicat…. pe banii fraierilor ce platesc taxe .
  UTI face lucruri de proasta calitate pt ca patronii sunt lacomi si
  fiindca stie ca ….
  „the Client” nu il va trage la raspundere….
  De ce?
  pt ca „the Client” si-a luat parandaratul si ca .. poteca e batuta de zeci de ani de zile.

  un cetatean de_bil (ne)

 4. Pingback: Bucuresti.Acum: Infochioșcurile din București – Sorry. We dont speakEnglish! | Ziare net - Stiri din presa

 5. Pingback: Infochioșcurile din București: „Gata. Am învățat engleza!” | București. Acum

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s