VIDEO Fiesta alb-roșie din centrul istoric

De azi, pentru cel puțin două zile, în București se respiră fotbal și se vorbește spaniola. Ba mai mult, cică berea ar fi foarte ieftină, fetele foarte frumoase și câinii maidanezi mai puțini și mai neagresivi decât scriu unele ziare de prin Europa. Măcar pentru două zile, câteva zeci de mii de turiști străini au șansa să vadă cum arată de fapt una dintre capitalele din marea UE despre care mulți dintre ei, până mai ieri, ar fi zis că e sălbatică, periculoasă, înapoiată etc.

Pentru București, dar și pentru România, finala asta de Europa League reprezintă cea mai bună reclamă. Mult mai eficientă decât orice frunză de-a lui Udrea pentru că cei care ajung aici pot să vadă o parte din țara asta așa cum e ea de fapt – cu gropi, cu maidanezi, cu mizerie, dar și cu celelalte lucruri bune (câte or fi și ele). Nu tu imagini idilice, cu piscuri înzăpezite sau fish-fruits. Ci tot mixul de bun și rău, un mix atât de incitant pentru străinii care ne calcă pragul (asta o zic din zecile de mărturii pe care le-am auzit).

Da, avem și peisaje grozave, dar ele nu spun întreaga poveste. Un clip de promovare pe CNN sau Eurosport nu poate avea același efect ca experiența celor aproape 30.000 de străini care  sunt acum în Capitală și care cântă prin centrul istoric (vezi video).

Finala asta e cel mai de amploare eveniment sportiv pe care l-a găzduit țara noastră. Mai important decât imaginea cum că suntem în stare să organizăm așa ceva (și să construim și un stadion pe masură – aici discutabil, zic eu) este imaginea cu care pleacă străinii de aici.
Inevitabil impresia va fi una bună, dacă nu chiar foarte bună.

Turismul unei Capitale europene (și al unei țări) se face și cu cei care vin pentru Festivalul Enescu (sau Sergiu Celibidache), dar și cu cei care merg la meciuri sau beau bere.

P.S. A trimis domnu’ doctor oamenii la curățenie printre suporteri 🙂

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în De pe stradă și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s