Platanul de la Podul Cotroceni – probabil cel mai bătrân copac de pe malurile Dâmboviței

Pe Splaiul Independeței, în dreptul Podului Cotroceni, cursul Dâmboviței se îngustează puțin pe o bucată de câțiva metri. Acolo, „mușcând” din lățimea râului, tronează unul dintre cei mai bătrâni arbori ai Bucureștilor – un platan de câteva sute de ani.

Unii spun că ar avea peste 300 de ani (Libertatea), alții zic că, de fapt, ar fi mai bătrân. Adevărul scria în 2009 că Platanul de la Cotroceni, cu trunchiul gros de peste şase metri (n. nu am măsurat, așa scrie în articol), la fel ca dudul din curtea Bisericii de pe Batiștei, ar avea peste 500 de ani.

În cartea monografică a clubului CS Progresul Bucureşti, scrisă de Valentin Căltuţ, se precizează că „puieţi de platan au fost aduşi în Bucureşti de ambasadori ai domnitorului Al.I.Cuza” (salvatiparculcuplatani.blogspot.com). Tot în timpul lui Cuza încep și primele lucrări de canalizare a râului Dâmbovița.

Între timp, dacă e să mă iau după ce scrie Adevărul, Platanul de la Cotroceni a devenit un arbore ocrotit. Administrația a pus la baza arborelui, pe doi stâlpișori, două plăcuțe cu detalii și informații. Din cele două a mai rămas doar una:

„Este un arbore exotic, cu înălțimi de până la 30 m și diametre ce ajung chiar și la 2 m (Platanul de la Podul Cotroceni). O specie hibridă cu înrădăcinarea puternică și ramificații laterale lungi. Arborele este rezistent la poluare”.

În plus, trunchiul său generos și scorbura ce s-a format pe partea dinspre râu servesc grozav ca adăpost pentru homleși și maidanezi. Vezi poza mai jos.

Homlesul încercuit mai sus tocmai se trezea după un pui de somn. Am încercuit și cei doi stâlpișori cu plăcuțe informative (din care a mai rămas doar una).

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în Bucureștiul de ieri. Acum, De pe stradă și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Platanul de la Podul Cotroceni – probabil cel mai bătrân copac de pe malurile Dâmboviței

 1. Nifârtachi zice:

  Cica tocmai Ceausescu a avut grija sa nu dispara cand au fost malurile betonate.

 2. Pingback: Copacul care a înghițit un gard | București. Acum

 3. Pingback: Platanul de la Cotroceni, dinainte de Cuza - |

 4. Irina zice:

  Aseara 27.08.2014 acest minunat platan a luat foc cu flacari mari, dar a supravietutit cu ajutorul pompierilor care au ajuns incredibil de repede. Inca nu se stie din ce motiv a luat foc.

 5. Laura zice:

  Azi i s-a desprins o bucata din el, a cazut peste pod.

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s