[Video+Foto] Cum se schimbă la faţă centrul Capitalei: Cinci clădiri emblematice, reabilitate în ultimii ani

Grand Hotel du Boulevard

Grand Hotel du Boulevard

Spitalul Colţea, Grand Hotel du Boulevard, Hotelul Cişmigiu, Hotelul Continental şi Magheru ONE – cinci clădiri, una mai „bătrână” ca alta, cinci clădiri emblematice, cinci clădiri care au fost renovate în ultimii ani şi care schimbă faţa centrului Capitalei…

Am publicat pe HotNews.ro, alături de colega mea Catiuşa Ivanov, un articol şi o video-fotogalerie despre aceste clădiri şi despre cum s-au schimbat.

Da, sunt doar cinci. Cârcotaşii vor spune că sunt prea puţine şi că, pentru un oraş de mărimea Bucureştiului, nu înseamnă aproape nimic. Poate. Însă vorbim totuşi de cinci clădiri mari, impozante… cinci clădiri simbol. Mai mult decât atât, ele sunt ca un început, un exemplu de „aşa da”, „se poate”.

Sunt dinţii albi, proaspăt puşi la dentist, ai unui pacient care îşi schimbă înfăţişarea.

Adaugăm aici şi centrul istoric, mai punem Piaţa Universităţii, Pasajul Latin, refacerea Teatrului Naţional, lărgirea trotuarelor de pe Calea Victoriei sau reabilitarea trotuarelor de pe Magheru, schimbările de pe Regina Elisabeta, şi vedem cum în doar câţiva ani centrul Capitalei s-a schimbat. Şi continuă să se schimbe…

Poate toate din cele menţionate mai sus au minusuri (unele cu duiumul – şi am scris despre asta şi aici, şi pe HotNews), însă uneori e bine să vedem şi ce s-a făcut bine, ce a ieşit frumos – lucrurile care încet, dar sigur, pun oraşul ăsta pe drumul cel bun.

Mai jos, fotogaleria:

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în Bucureștiul de ieri. Acum, Prima Pagină, Urbanism&Arhitectură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la [Video+Foto] Cum se schimbă la faţă centrul Capitalei: Cinci clădiri emblematice, reabilitate în ultimii ani

  1. Ar trebui ca toate casele situate in zonele protejate (unele dintre ele clasificate) sa intre intr-un proces de reconsolidare si renovare, pe banii proprietarilor, ca nu e cladire proprietate de stat, sa suporte contribuabilii. Cine nu are bani sa fie expropriat pentru cauza de utilitate publica si, cu banii din despagubire, sa se mute la bloc. Primaria sa se apuce de case si, dupa ce le termina, sa le vanda pe piata libera. Cand stai intr-o asemenea casa (pe care ai mai si cumparat-o pe doi lei, conform Legii 112/1995), trebuie sa ai si obligatii reale (similar proprietarului de teren agricol, care este obligat sa-si cultive terenul). Proprietarii caselor din zonele protejate nu au astfel de obligatii, din pacate, ca nimeni nu s-a gandit la cladiri. Casele respective nu prea se tranzactioneaza pentru ca actualii co-proprietarii (care sunt mai multi, cate 3-4 familii) vor bani cat sa isi cumpere o noua casa fiecare, tot intr-o zona buna, nu vor la bloc; sau unii vor sa vanda, ceilalti nu. Iar casele sunt sortite pieirii si, odata cu ele, patrimoniul cultural reprezentat de aceste case.

    • Da, aveti dreptate, domnule Bodu. Aici sunt de acord cu dvs si cred si eu ca trebuie luate masuri dure, obligatii reale in cazul celor care stau in case istorice si nu vor, fie pentru ca trag de pret pentru vanzare, fie ca nu se pot pune toti de acord, sa se ocupe de ele.

      Nu e nevoie de prea multa imaginatie, nu reinventam apa calda. Aruncam un ochi la modelul vienez si e de-ajuns. „In Viena proprietarii sunt obligati sa-si repare fatadele imobilelor, iar daca nu o fac municipalitatea realizeaza lucrarile de intretinere si isi recupereaza banii inclusiv prin executare silita. In Romania, desi legea prevede acelasi lucru, autoritatile sunt pasive, singura masura luata de proprietari fiind celebrele placute -Atentie, cade tencuiala!-„. Sursa

      Toti vrem sa ajungem sa fie ca acolo, dar asta se va intampla doar cand vom pune in aplicare legea si cand vom avea masuri disuasive aplicate drastic (la parcari, sensuri unice pentru transport in comun, reabilitari etc.).

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s