Cum s-a transformat Centrul Capitalei în parcare publică gratuită

Mașini parcate în Piața UniversitățiiConstatare: În fiecare zi, zeci de maşini intră nestingherite în Piaţa Universităţii şi parchează neregulamentar în zona pietonală. La fel se întâmplă şi pe trotuarele şi străzile adiacente. Vezi bd. Regina Elisabeta, Piaţa Tricolorului, str. Ion Ghica, bd. I.C. Brătianu… În acest timp, parcarea subterană de la Universitate stă mai bine de jumătate goală.

Context: Timp de trei ani, Piaţa Universităţii a fost un şantier: praf, mizerie, dezordine… Pentru civilizarea urbei, pentru lipsa locurilor de parcare, pentru lipsa zonelor pietonale etc etc etc, s-a decis construirea unei parcări, una chiar mare (425 de locuri). Foarte bine până aici…

Trei ani mai târziu deschidem parcarea şi inaugurăm Piaţa de deasupra şi spaţiul pietonal.

Urlă Oprescu şi se bate cu pumnii în piept că face şi drege şi va ridica maşini şi va da amenzi de nu vom mai vedea „picior” de maşină parcată neregulamentar pe străzile din jur şi că va reda pietonului şi mai mult spaţiu. Bla, bla, bla…

Aproape o lună mai târziu nu se schimbă nimic. Ba dimpotrivă. Mașinile care nu mai pot parca pe Strada Doamnei se mută puţin mai încolo, pe Regina Elisabeta şi, mai grav, în Piaţa Tricolorul din faţa Cercului Militar Naţional.

Parcarea subterană de la Universitate? Pe jumătate plină. Sau goală? (Şi pe atunci încă era perioada de promoţie cu ore libere şi tarife reduse).

Situaţia e generalizată în toată zona centrală.

Sfârşitul anului 2012 şi avem patru mari parcări în centru, două supra şi două subterane – în total aproape 2.500 de locuri. Nici nu mai vorbim de locurile legale de parcare, acolo unde se plăteşte taxă (e şi aici o discuție…).

Ce se întâmplă? Maşini parcate pe toate trotuarele de pe bd. I.C. Brătianu, maşini parcate pe toate trotuarele din jurul Unirii, maşini parcate pe toate trotuarele din jurul Universităţii etc etc.

Vine zăpada şi acoperă orice loc de parcare, regulamentar sau nu, de la suprafaţă. Problema dispare (oarecum). Vine şi Crăciunul, în Piaţă se organizează un Târg (n. frumos de altfel). Problema parcărilor e deja uitată.

Trec sărbătorile, Târgul se strânge, se topeşte zăpada -> apar iar maşinile parcate neregulamentar. De data aceasta DIRECT în Piaţă (!!!).

Şi te întrebi: „Ce fac, dom’le, ăștia de la Primărie, de la Rutieră, de la Poliția Locală etc etc?” Vă zic mai jos…

Acţiuni:

Oprescu anunţă în 15 noiembrie că eliberează toate străzile din jurul Pieţei Universităţii de maşini parcate neregulamentar. Imediat sunt eliberate străzile Academiei şi Doamnei (între Ion Ghica şi Academiei). Deşi nici aici n-au fost eliberate complet sau mereu. Atât!

Trec săptămâni, aproape o lună – Poliția (şi cea Rutieră, şi cea Locală) mişună zilnic şi îşi duce veacul în zonă, însă nimic nu se schimbă. Maşinile parcate neregulamentar continuă să „şadă” bine mersi pe străzile din jur, iar cele eliberate de pe Academiei şi Doamnei s-au mutat mai încolo pe Regina Elisabeta şi Piaţa Tricolorului.

HotNews.ro începe să scrie o serie de articole pe tema parcărilor neregulamentare din zonă, culminând cu articolul: VIDEO FOTO Sindromul parcării „unde vrea muşchiu’ meu”. Mii de maşini parchează ilegal în centrul Capitalei, în timp ce marile parcări sunt pe jumătate goale

Primăria vine cu nişte explicaţii: în trei săptămâni a amendat 27 de şoferi care au parcat neregulamentar, valoarea contravenţiilor ridicându-se la 4.380 lei.

Pe repede-înainte: 24 ianuarie 2013. Pe HotNews.ro public un articol despre cum Piaţa Universităţii a devenit o parcare publică gratuită, iar în parcarea subterană erau libere 268 de locuri. Adică mai bine de jumătate.

Primăria vine în cursul zilei şi spune că măsurile şi sancţiunile le ia Poliţia Locală. De la deschiderea parcării, adică în două luni şi nouă zile, s-au dat: 180 de amenzi (total – 25.200 de lei) şi 500 de avertismente.

Asta înseamnă:

2,5 amenzi pe zi / amendă medie de 140 de lei per șofer / 7 avertismente pe zi –> asta înseamnă că într-o zi primesc amendă sau avertisment, adică sunt muștruluiți, circa zece șoferi. o_O

Rezultat: Vedeți mai jos…

Poze de joi, 24 ianuarie

Mașini parcate în Piața Universității Mașini parcate în Piața Universității

Locuri libere în Parcarea de la Universitate, joi 24 ianuarie, ora 10:30

Locuri de parcare libere la Universitate

Maşini parcate pe trotuarul de pe bd. Regina Elisabeta

Mașini parcate pe trotuarele de pe bd. Regina Elisabeta

Poze din decembrie 2012 – Piaţa Tricolorului şi trotuarul de pe Regina Elisabeta spre Cişmigiu, invadate de maşini

Mașini parcate în Piața Tricolorului Mașini parcate pe bd. Regina Elisabeta

Despre Victor Cozmei

Crescut și școlit in online. Reporter @ HotNews.ro since 2008
Acest articol a fost publicat în Infrastructură și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cum s-a transformat Centrul Capitalei în parcare publică gratuită

  1. Antal Damian zice:

    Mda.Autoritati inapte si oameni needucati.Orice taran cu iphone si masina e rege.Si asta pt ca ne tragem din saracie si ne place sa fim pe cat de prosti,pe atat de fuduli. 😐

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s