Grădina de vară de sub tencuială. Parcul Tudorică din Cotroceni şi orchestra lui de jazz

parcul tudorica strada dr severeanu soseaua panduri cotroceni

Golul din intersecţia dintre nou şi vechi. A fost odată Parcul Tudorică

De sub tencuiala coşcovită răsare numele şi emblema unui restaurant mic şi cochet, a cărui grădină de vară îmbia muşteriii din Cotroceniul interbelic. Pe strada Dr. Severeanu colţ cu Şoseaua Panduri, vântul şi ploaia au dezgolit un zid de bloc cubic. Sub el, un desen ascuns, o reclamă, marchează locul în care un întreprinzător a deschis, între cele două războaie mondiale, Grădina de vară „La Tudorică”, sau Parcul Tudorică, cu precădere pentru iubitorii jazz-ului.

parcul tudorica strada dr severeanu soseaua panduri cotroceni

În zonă, locuitorii nu mai au habar ce a fost şi ce n-a fost pe spaţiul rămas gol. Mai rău e când unii vorbesc ca să se afle în treabă, pentru că un comerciant din magazinul mixt de alături spune candid că „era o cârciumă cu mici şi bere pe vremea comuniştilor”. Serios? Mici, bere şi jazz, bună combinaţie oricând, şi mai ales în anii de tristă amintire (glumesc).

Trei personaje, un acordeon şi o tobă cu paiaţă într-o reclamă interbelică. Şi ceva special, dar nu se ştie ce. Probabil „program special”.

parcul tudorica strada dr severeanu soseaua panduri cotroceni

După două zile de căutări prin arhivele internetului şi întrebări adresate istoricilor de prin Bucureşti – rămase fără răspuns de altfel -, am decis să apelez la memoria intactă a bunicii. Sigur, a spus ea, „era o grădină de vară cochetă, exista înainte să mă mărit eu, dar când au venit ruşii s-a terminat cu ea… Oricum, era mică şi mereu plină…”

parcul tudorica strada dr severeanu soseaua panduri cotroceni

Pe net am găsit doar două referinţe. O dată aici, pe yahoo groups, unde avocatul Alexandru Cristian Surcel reproduce o solicitare adresată în aprilie 2011 Direcţiei pentru Cultură a municipiului privind „necesitatea restaurării şi conservării acestei firme”. Nu a primit nici un răspuns, aşa cum mă aşteptam. A doua referinţă: pe blogul Vita Historia, într-o postare de astă-vară.

parcul tudorica soseaua panduri strada dr severeanu jazz

Despre Ella Moroiu

Journalist, Online & Social Media content creator. My work, signed @ArtLiteram, is available on Tumblr, Twitter & Instagram.
Acest articol a fost publicat în Bucureștiul de ieri. Acum, De pe stradă, Prima Pagină și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Grădina de vară de sub tencuială. Parcul Tudorică din Cotroceni şi orchestra lui de jazz

  1. oarecare zice:

    E chiar langa mine si treceam aproape zilnic pe langa ea fara sa stiu si fara sa-mi dau seama. Multumesc pentru atentionare. Acum ma intreb ce bloc vor ridica langa pentru a o acoperi in buna traditie bucuresteana de a acoperi orice cu betoane.

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s