Casa Macca şi statuile fără cap din strada Henri Coandă 11

Casa Macca strada Henri Coanda Institutul de Arheologie Vasile ParvanCât aştepţi să fie gata un paşaport „la urgenţă”, poţi fie să stai degeaba, fie să te plimbi pe străzile doldora de ambasade şi instituţii învecinate, instalate în case vechi, superbe, unele bine întreţinute. Statuile decapitate m-au ajutat să o descopăr pe cea mai frumoasă, dar şi cea mai părăginită dintre ele, pe strada Henri Coandă numărul 11: Casa Macca.

Câteva minute bune mai târziu am observat o-prea-mică-plăcuţă care identifică sediul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, găzduit de Casa Macca din 1956.

Casa Macca strada Henri Coanda Institutul de Arheologie Vasile Parvan

Clădirea este într-o stare jalnică. S-a mai scris şi cu alte ocazii (moodoptimize.me, bucurestiinoisivechi.blogspot.com) despre halul în care a ajuns. S-a planificat ca edificiul să intre într-un proces de restaurare, dar nici măcar conducerea Institutului de Arheologie nu mai crede că intenţiile se vor concretiza (aşa cum se spune aici).

Casa Macca strada Henri Coanda Institutul de Arheologie Vasile Parvan

Statuile îşi văd de treaba lor de statui sub intemperii şi arşiţă, abandonate în curte. Între timp, casa se degradează văzând cu ochii.

casa macca statui institutul de arheologie vasile parvan

Casa Macca strada Henri Coanda Institutul de Arheologie Vasile ParvanÎn caz că vă întrebaţi dacă există vreo legătură cu Pasajul Macca – Villacrosse, ei bine, casa a fost construită cu banii Colonelului Petre Macca. Acesta era fiul negustorului de blănuri de lux Mihalache Macca, cumnatul lui Xavier Villacrosse (arhitectul-şef al Capitalei între 1840 şi 1848). Cei doi au deţinut hanul şi terenurile de pe locul şi din jurul actualului pasaj.

Casa Macca strada Henri Coanda Institutul de Arheologie Vasile Parvan

Puteţi vedea imagini din interiorul Casei Macca pe facebook, pagina DincoloDeFatade.

Despre Ella Moroiu

Journalist, Online & Social Media content creator. My work, signed @ArtLiteram, is available on Tumblr, Twitter & Instagram.
Acest articol a fost publicat în Bucureștiul de ieri. Acum, Urbanism&Arhitectură și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Casa Macca şi statuile fără cap din strada Henri Coandă 11

  1. dadatroll zice:

    Vezi cai scris moca gresit. Ca uni fraeri crede ca moca nseamna gratis da de fapt inseamna cafea din aia cu ciocolata. De cat dacai vrut sa scri Meca carei ceva oras in Spania.

Lasă un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s