Un turn nou pe cerul Capitalei: Bucharest One creşte cu un etaj pe săptămână

Sky Tower & Bucharest One, de pe Şoseaua Barbu Văcărescu

Creşte cu repeziciune clădirea Bucharest One, menită să devină a doua clădire ca înălţime din oraş. De două luni, ritmul construcţiei a ajuns la un etaj pe săptămână, aşa că undeva în jurul lunii august – estimăm noi – vom avea un nou turn împachetat în sticlă pe linia orizontului, spre nord.

De 1 Mai (muncitoresc pentru unii), oraşul nu s-a golit, parcurile au fost la fel de pline ca de obicei, traficul n-a fost nici mai lejer, nici mai înghesuit decât într-un weekend obişnuit, iar Bucharest One, deja vizibil de la depărtare, ajunsese deja la etajul 15.

02 Skyline de Herăstrău, completat cu Bucharest One, clădirea care creşte cu un etaj pe săptămână

Skyline de Herăstrău, completat cu Bucharest One

La confluenţa Floreasca – Aviaţiei – Pipera, la un pas de Sky Tower – probabil singura clădire care îl va depăşi pe verticală cu ai săi 137 de metri –, Bucharest One se împachetează în sticlă. Muncitorii (care, à propos, nu au avut liber de sărbătoarea lor), au turnat fundaţia prin februarie 2014; după un an, ritmul de construcţie ajungea la un etaj pe săptămână.

03 Bucharest One, văzut de pe Şoseaua Barbu Văcărescu. În planul îndepărtat, Floreasca Tower

Bucharest One nu este prevăzută a fi doar a doua clădire ca înălţime din oraş, ci şi cea mai mare ca spaţiu util. Cele 23 de etaje (plus unul tehnic) vor deschide 50.000 de metri pătraţi utili, dintr-o suprafaţă totală de 69.000 mp. Cu aproximaţie, îi putem echivala cu 670 de apartamente de trei camere. Sau 900 de apartamente cu două camere. Am menţionat cele 700 de locuri de parcare?…

Ce n-am reuşit totuşi să aflăm este: câţi metri urmează să aibă exact edificiul, deocamdată nu avem decât estimarea „120-130”. Am fost sfătuiţi de un reprezentant al constructorului Bog’Art să întrebăm pe cineva de pe şantier… sau pe beneficiar 🙂

[LATER EDIT: Informaţia era chiar pe site-ul lor. Nici noi n-am căutat temeinic, nici ei nu ştiu ce informaţii postează. Bucharest One „s-a ridicat peste nivelul solului din 24 octombrie, depăşind problemele tehnice derivate din faptul că părţi ale infrastructurii fiind situate deasupra tunelelor de metrou” (sic!). „Odată trecut acest obstacol şi cu primele două etaje terminate, ritmul de execuţie pentru suprastructură este de un etaj / săptămână pentru structura de deasupra solului. Ţinta pentru aceasta este atingerea cotei de 118 metri pe 31 iulie. Fiind a doua construcţie ca înălţime din Bucureşti, Bog’Art îi acordă importanţa cuvenită şi, pe baza colaborării bune cu clientul, Global Worth, proiectul va fi livrat la sfârşitul acestui an.]

Acum o lună, Bucharest One ajunsese pe la etajul 10. Văzut din Sky Tower

Acum o lună, Bucharest One ajunsese pe la etajul 10. Văzut din Sky Tower

Ce lucruri interesante ştim despre Bucharest One: 1. Metroul trece exact printre cele două corpuri ale clădirii – cel de birouri şi centrul comercial + parcarea. Desigur, la multe zeci de metri în subteran… dar e interesant să ştii că tunelurile magistralei M2 dintre staţiile Aurel Vlaicu şi Pipera desenează graniţa dintre corpurile A şi B.

VIDEO: ACUM O LUNĂ

Rămânem în zona tehnică şi aflaţi că: 2. Pilonii de susţinere de la baza turnului sunt… oblici. Nu ştim dacă argumentul a fost estetic, nici cât de stabilă poate fi arhitectura asta. Forumiştii de pe skyscrapercity.com se pricep ceva mai bine decât noi la genul ăsta de amănunte, dar nici ei nu au ajuns la o concluzie clară.

Dacă v-am spus de cele tehnice, vă servim şi economice. Spre deosebire de Sky Tower, care aşteaptă clienţi statornici cam de demult, Bucharest One a fost curtat deja de Vodafone, care ar vrea nu mai puţin de 16.000 mp de birouri… pentru zece ani. Huawei, producător de dispozitive conectabile prin tehnologia companiei anterioare, ar vrea şi el un contract pe cinci ani. Pentru un spaţiu mai mic, ce-i drept – doar 2500 de metri pătraţi. Iar parterul turnului a fost deja rezervat de cea mai cunoscută reţea de magazine alimentare din Bucureşti… ghiciţi care?

Nusco Tower, Skanska A&B, Nova Office, vecinii de peste drum

Nusco Tower, Skanska A&B, Nova Office, vecinii de peste drum

Încă opt etaje, respectiv săptămâni, şi Bucharest One e gata, completând cartierul de turnuri din zonă, sau „cluster”, cum îi spun pasionaţii. Spaţiu ar mai fi. Se pregătesc Oregon Park, Nusco Tower II, Skanska C, plus marele lot gol de lângă Promenada Mall:

Sursa: Eyecloud Romania

Sursa: Eyecloud Romania

Bucharest One & Floreasca Tower, văzute de pe Pasajul Pipera

CUM VA ARĂTA BUCHAREST ONE (sursa: Bog’Art)

Clipboard01

Clipboard02

Despre Ella Moroiu

Journalist, Online & Social Media content creator. My work, signed @ArtLiteram, is available on Tumblr, Twitter & Instagram.
Acest articol a fost publicat în Prima Pagină, Urbanism&Arhitectură și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un raspuns